Proiectul Leonardo da Vinci – Grafic Design și Identitate Vizuală

În perioada 23 martie-14 aprilie, un grup de 17 vrănceni (din clasele XII F și XI E) au beneficiat de un proiect european, din fonduri europene, “Specializare pe piața muncii prin pregătire practică la standarde europene – Grafic Design și Identitate Vizuală”, susținut în sudul Spaniei, la Granada. Înscrierea la acest proiect a avut loc la începutul lunii noiembrie, pe baza unui concurs de dosare, a unui interviu realizat în limba engleză și a unei probe practice, în care elevii au realizat, pe baza unui subiect dat individual, un element de identitate vizuală (ex: un poster de zilele colegiului, un pliant de prezentare a colegiului, un banner etc.). Programul este organizat în două fluxuri, primul alcătuit din elevi de-a XI-a și a XII-a (unde colega noastră, Anais, a participat), iar al doilea va fi desfășurat între 2 și 22 septembrie (aici îi urăm baftă lui Victor!). În continuare, Anais va povesti cele 3 săptămâni petrecute în Spania.

poza grup leonardo

 

În dimineața zilei de 23 martie, am plecat cu un autocar Massaro de la Bacău, către aeroportul din Otopeni. Am avut mâncare pregătită de acasă și în timp ce așteptam să se deschidă check-in-ul, am mâncat cu toții, de prânz. Am avut zbor către Málaga, la ora 15, de 3-4 ore. Am ajuns împreună cu un alt grup, din Craiova, tot într-un proiect european și am fost așteptați de un autocar pentru a ne deplasa către Granada.

cazare leonardo Acolo, am fost cazați în vârful unui deal, în cartierul Albaicín, într-o casă numai a noastră. Subsolul era destinat orelor de spaniola și era prea rece pentru a sta înafara orelor de curs acolo. La parter era o camera de 8 persoane, un mic living room, o terasă interioară și 2 băi (una dintre ele avea doar 2 dușuri). La etajul 1 aveam bucătăria, o cameră de 4 persoane cu terasă cu deschidere spre cea de jos, una de 6 persoane, una de 2 persoane și o baie. La etajul 2 era doar o camera cu terasă acoperită, de unde vedeam munții Sierra Nevada. Era uimitor faptul că afară erau aprox. 32 de grade Celsius, iar din orice punct al orașului, puteai vedea zăpada de pe munți (vorbesc de a 3-a săptămână; in prima s-a simțit influența reliefului asupra climei, de exemplu într-o zi am avut grindină; în a 2-a săptămână temperaturile nu depășeau 25 de grade Celsius).

casa leonardo 01 casa leonardo 02casa leonardo 03

 

La firme am fost repartizați în echipe, dar au fost și câțiva care au lucrat singuri in echipă. Aveam un program strict de 6 ore de muncă în fiecare zi lucrătoare a săptămânii, 4 ore dimineața și 2 ore după prânz. Fiecare grupă se trezea dimineața, mânca în bucătărie și pleca la muncă. La ora 13 toate magazinele erau închise pe stradă, urmând să-și reia programul la ora 16. Noi aveam ora de prânz programată la 14:30, la firma intermediară, Europroyectos. După muncă, aveam programul cultural până la cină, la ora 19. În fiecare marți și joi aveam orele de spaniola cu o studentă Erasmus din Polonia, Klaudia. În rest, mergeam să vizităm diferite locuri turistice în Granada, împreună cu un ghid turistic asigurat de firma intermediară. Seara, după cină, era program liber.

ora de spaniola leonardo seara, leonardo

leonardo Chelaru flamand

Toate firmele erau localizate în centrul Granadei, la max. 30 de minute de mers pe jos, cu excepția a două (dintre care și a echipei mele), care se aflau la marginea orașului, la aprox. 7 statii de autobuz. Astfel, ne-a fost asigurat transportul local: ni s-au oferit carduri de autobuz și bani pentru reîncărcarea lor, atunci când aveam nevoie și le foloseam doar pentru deplasarea la serviciu. De asemnea, în weekend-uri am mers cu transportul în comun până la Salobreña și Málaga. În vizitele la Gibraltar și Sevilla ne-a fost asigurat transportul de firma intermediară.

leonardo Ardeleanu firma leonardo Minuti firma

leonardo Radu firma

 

La muncă am avut diferite sarcini, realizând elementele de identitate vizuală ale firmelor la care lucram și ajutând colegii de muncă. Am adunat tot ce am lucrat, la sfârșitul stagiului, într-un portofoliu de identitate vizuală a firmei. Am învățat diferite tehnici în programe de design grafic, am creeat diplome, invitații, cărți de vizită, pixuri, căni, tricouri, postere ș.a.m.d. și am îndeplinit câteva sarcini date de șefii noștri, precum legarea unor cărți, printarea unor afișe pe diferite materiale, repararea unui calculator de la firmă etc.

leonardo poza grup final

În ceea ce privește programul cultural, vă invit să accesați blogul acestui flux pentru mai multe detalii și să urmăriți pagina de Facebook. Site-ul proiectului este aici.

FacebookTumblr

You may also like...

Leave a Reply