Interviu Călin Goia – Concert Voltaj @ Teatrul de Vară „Radu Beligan” Bacău

IMG_2929

Sâmbătă, în jurul orei șapte jumătate, trupa Voltaj a concertat la Teatrul de Vară „Radu Beligan”, fiind invitați de cei de la Concerte Bacău (Facebook) . Înainte de prima piesă din concert, „De mâine”, a avut extragerea la sorți pentru un smartphone, o tabletă și o excursie pentru două persoane la Poiana Brașov.
Cu această ocazie, Călin (voce) , Oliver (tobe), Adrian (clape), Gabi (chitară) și Valeriu (bas), ne-au arătat ce înseamnă să faci spectacol cu adevărat. Călin a emanat veselie și stare de bine prin toate săriturile făcute și energia pe care a avut-o, și prin interacțiunea cu publicul, mai ales cu copiii.

IMG_3055
Melodiile ce au urmat au fost „Povestea oricui”, „Patapetine” (care a fost intonată cu energie de public), „Și ce?”, „Lumea e a mea”, „Vocea” (unde rolul lui Cabron a fost jucat de Nepotu), „Hai sus”, „Pic Pic”, „De la capăt” (care a emoționat mult și despre care Călin Goia ne-a spus mai multe în interviu), „Albinutza”, „Dă vina pe” (care a ridicat sala în picioare), „Vrei să stau?” (unde copiii adunați lâncă scenă l-au prins pe vocalist de picioare și nu-i mai dădeau drumul) și „20” (unde, de asemenea, publicul a fredonat cu multă energie versurile).

IMG_3003

În ansamblu, concertul a fost unul, nu numai reușit, dar simt că toți participanții (atât Voltaj, cât și publicul) a câștigat ceva de pe urma lui, dar mai ales energie și optimism, întrucât de-a lungul său a avut loc în permanență un concurs de pase, unde rolul mingii era jucat de energia emanată de fiecare. Acum, vă vom lăsa cu un scurt interviu pe care l-am luat lui Călin Goia și câteva fotografii.

RadioBloo: Bună seara, ne poți acorda un interviu?
Călin: Da, desigur, nu-i nicio problemă. (zâmbește)
RadioBloo: În primul rând, cum de ați ales Bacăul ca locație de concert?
Călin: Păi, nu noi am ales Bacăul, ci Bacăul ne-a ales pe noi. (râde) Am fost invitați și, știind că, în trecut, publicul băcăuan a fost bucuros să ne vadă, am acceptat invitația.
RadioBloo: Și cum ți s-a părut de această dată concertul în Bacău?
Călin: Ca de obicei și chiar mai bine. A ieșit foarte bine, exact cum ne doream. Lumea s-a ridicat de pe scaune, copiii aveau energie…
RadioBloo: Ce ne poți spune despre #delacapăt?
Călin: Multe… Aveți timp? (râde)
RadioBloo: Tot timpul din lume! (râde)
Călin: E o piesă… De fapt, e mai mult decât o piesă cu un videoclip, e un întreg proiect pe care îl avem. Noi, de peste 5 ani, colaborăm cu două fundații, World Vision și Habitat for Humanity, și am dorit să facem lucrul acesta pentru sufletele noastre. Ne-am dat seama, la un moment dat, că trebuie să ne folosim statutul de persoane publice și să îi îndemnăm și pe alții să ne urmeze exemplul și să încercăm puțin câte puțin (dacă cei de sus fac mai puține, să facem noi, cei de pe Pământ, mai multe) să le propunem oamenilor niște proiecte concrete în care se pot implica. De aceea, la finalul clipului menționăm „Copiii sunt lumea de mâine. Dacă vrei să ajuți: www.delacapăt.ro.” Acolo sunt niște programe mai clare ale celor două organizații și așteptăm și altele care au programe concrete, toate îndreptate spre copii și tineri, fiindcă ei sunt viitorul. Poziția României – că e undeva sus sau undeva jos – de acum, peste douăzeci de ani, depinde de cât sunt ei de educați, de sănătoși, de liniștiți sufletește. Asta am avut în vedere în piesă, drama lor, fiindcă rămân fără părinți și sunt afectați pe viață, poate, de acest lucru. Noi încercăm să le schimbăm viața și sunt convins că dacă punem mână de la mână, se pot schimba multe lucruri. Acum situația este una tragică, peste 80.000 de copii au cel puțin un părinte plecat în străinătate, la muncă, ceea ce mi se pare groaznic.
RadioBloo: Ne-ai spus ce planuri aveți pe plan umanitar, dar, din punct de vedere muzical, ce planuri aveți (în viitorul apropiat, depărtat, pentru 2015…)?
Călin: Abia am lansat această piesă, deci e un proiect muzical încheiat. Noi mai aveam cinci piese gata făcute, dar am ales-o pe asta fiindcă am considerat situația proiectului o urgență. Sperăm că în toamna viitoare vom mai lansa un album. La începutul verii viitoare va apărea o nouă piesă voltaj, avem planificat și un concert special – dar nu vă spun mai multe (râde).
RadioBloo: Poate veți include și Bacăul. (zâmbește)
Călin: Am vrea, sincer, să-l includem. Problema e că în spatele acestui spectacol se află o logistică foarte mare: zeci de oameni organizatori, zeci de instalații – un spectacol cu produse foarte mari. O singură dată am reușit, și, dacă nu mă înșel, suntem singura trupă care a reușit, să ducem producția din București și în țară, atunci când am avut turneul MSD2, când am fost și aici. Bacăul, oricum, e un oraș aproape de sufletul nostru, un oraș mare, în care avem public adevărat. În general, Moldova e un public foarte cald. Oricum, pentru 2015 asta e și… Știți cum e, că mai apar pe parcurs idei, proiecte, și așa mai departe.
RadioBloo: Și pentru viitorul și mai apropiat? De exemplu, mâine mergeți la vot?
Călin: Mâine mergem la vot toți. Da.
RadioBloo: Unde vă prinde revelionul?
Călin: La București. Avem deja două contracte semnate, suntem pregătiți.
RadioBloo: Ce sfat ai da tinerilor care vor să-și facă o carieră în muzică?
Călin: Să facă acest lucru nu ca să se vadă la televizor sau ca să fie vedetă ci din plăcerea de a cânta. Să insiste, că nu e ușor, și dacă nu vor reuși din prima să ajungă pe marile scene, să fie conștienți că nu au pierdut nimic, fiindcă muzica e un lucru foarte frumos, e o hrană a sufletului și nu are ce rău să facă.
RadioBloo: Și, în încheiere, un mesaj pentru fanii băcăuani care nu au putut ajunge la concert?

Fotografii pe pagina de facebook a Radio Bloo.

Aiysha Parviez și Mădălina Ifrim

FacebookTumblr

You may also like...

Leave a Reply