Interviu cu domnul profesor Lucian Șerban

Pentru început, ce v-a atras la meseria de profesor?
-E o pasiune din liceu. A fost ceva firesc. Erau și anii în care a fi profesor era cu adevărat o mândrie.

De ce ați ales geografia ca obiect de studiu?
-Mi-a plăcut Jules Verne, mi-a plăcut să călătoresc, mi-a plăcut să visez, mi-a plăcut să descopăr lumi noi. Să nu rămân într-un cerc închis.

De cât timp activați în acest domeniu?
-(râzând):Oho. 23 de ani.

Din moment ce aveți experiență îmi puteți spune ce înseamnă pentru dumneavoastră să fii profesor?
-Da… e o întrebare dificilă, cu multe variante de răspuns. Să te reinventezi în permanență, să ai acea capacitate ca indiferent de cum ți-a fost ziua, mai bună sau mai proastă, atunci când deschizi ușa la o clasă să zâmbești și să-i faci și pe copii să zâmbească.

Și ce credeți că face diferența dintre un profesor și un profesor bun?
-Vocația. Se vede lucrul acesta… e pasiunea pentru disciplină.

Cum credeți că ar putea fi îmbunătățită această meserie?
-Printr-un rol corect pe care ar trebui să îl acorde cei care ne conduc sistemul educațional. Finanțarea lasă mult de dorit, drepturile și mai mult sau mai puțin unele probleme administrative, birocratice care manâncă mult timp din viața unui profesor.

Din experiența dumneavoastră, ce ați ajuns să credeți despre majoritatea elevilor, de acum și din trecut?
-Ca geograf e dificil să dau un răspuns sintetic, pentru că este vorba de niște comparații în spațiu și timp. Cum sunt elevii noștri față de elevii din Finlanda sau din Somalia, cum sunt elevii de azi față de cei de ieri, de dinainte de ’90, perioadă pe care am prins-o și eu pe băncile acestui colegiu. Sunt mai deschiși, mai altfel, mai dornici de performanță. Sunt niște elevi buni, chiar dacă mai rebeli după cum spun unii.

Ce i-ați spune unui elev pentru a-l încuraja să urmeze această cale, să devină profesor?
În România sau în afară?
-În România.
Merg pe ideea, poate puțin idealistă, să faci ce-ți dorești în viață, adică partea materială să conteze mai puțin. A fi profesor astăzi, poate mâine nu, nu înseamnă neapărat un avantaj financiar. Dar viața nu e făcută numai din lucruri materiale. A fi profesor înseamnă mult mai multe lucruri și foarte multe bucurii atunci când lucrezi cu elevii.

Și o ultimă întrebare, cum credeți că va evolua meseria de profesor în următorii ani?
-E o mare provocare pentru că trăim într-o societate extrem de interconectată, trăim la o viteză tot mai mare, în care dispar meserii tradiționale, apar altele noi. Evident că și noi va trebui să ne reconfigurăm. Nu va dispărea, în niciun caz. Rolul educatorului nu este doar de a transmite brut niște informații, ci e mult mai mult. Probabil vom vedea o zonă unde profesorii vor fi mai specializați, pe domenii mai înguste, mai aplecați spre domeniul științelor, mai puțin pe teorie pură, mai mult pe zona tehnică, mai puțin pe filosfie.

-Mulțumim mult, domnule profesor, pentru răspunsuri și pentru timpul acordat!

 

16649582_10212392126418676_7386758810072482244_n

 

FacebookTumblr

You may also like...

Leave a Reply