Interviu cu doamna profesoară Doina Leonte

  1. Ce v-a încurajat să alegeţi această meserie?

Aş spune că meseria a fost cea care m-a ales pe mine. Cȃnd eram în clasa a VIII-a, profesorul meu de geografie, domnul Aur, mi-a prezis cumva acest parcurs. Însă eu nu am urmat din prima Facultatea de Geografie. Am terminat inițial Facultatea de Geologie, în cadrul Universității București şi am predat cȃţiva ani geologia. Mai tȃrziu, am studiat şi geografia, la aceeași universitate, ajungȃnd să o predau și pentru că geologia dispăruse din planul-cadru. Aşa am ajuns să predau  doar geografia! Dar nu regret. Dimpotrivă! Îmi e mult mai uşor!

 

  1. V-aţi gȃndit vreo clipă să alegeţi o altă meserie?

Da, aceea de medic! Dar cred ca viaţa a ales bine pentru mine, deoarece nu ştiu dacă aş fi rezistat prea mult ca medic, fiind o persoană care se implică total în ceea ce face. Şi asta nu e întotdeauna bine, deoarece se răsfrȃnge asupra sănătăţii.

 

  1. Vă mai amintiţi prima oră de curs?

Da! Eram extrem de emoţionată, dar nu se observa din exterior. Mi s-a spus ulterior!

 

  1. Consideraţi că tinerii din ziua de azi au mai multe oportunităţi de a călători prin intermediul proiectelor şcolare/extraşcolare?

Cu siguranţă! Programele Erasmus, Work&Travel şi multe altele sunt accesibile tuturor tinerilor, ceea ce este absolut minunat.

 

  1. Cum arată în viziunea dumeavoastră o oră de curs ideală, comparativ cu sistemul de învăţămȃnt din străinătate?

O oră de curs ideală pentru mine este o oră în care am suficient timp să împărtăşesc elevilor tot ceea ce trebuie şi vreau, despre un anume subiect; în care dispun de mijloace tehnice funcţionale cu care să lucrez în secolul  al XXI-lea şi în care numărul de elevi din clase să fie mult mai mic decȃt este astăzi.

 

  1. Dacă aţi avea posibilitatea de a călători oriunde pe suprafaţa globului pămȃntesc, unde aţi merge?

În Israel, la Locurile Sfinte.

 

  1. În ce loc din această lume v-ar plăcea să locuiţi, în afară de Romȃnia? Şi de ce?

Probabil în Italia sau Spania, deoarece iubesc limba italiană și pe cea spaniolă, dar și pentru că îmi place felul de a fi al oamenilor! Sunt vii! Trăiesc totul cu intensitate și bucurie! Așa mi se pare!

 

  1. Dacă ar fi să organizaţi o expediţie împreună cu elevii dumneavoastră, unde aţi alege să o faceţi?

În Munţii Apuseni, pentru a le arăta acele sate mici, unele aproape depopulate, dar care păstrează încă urme ale strălucirii simple de odinioară şi ale iscusinţei omului simplu, cu bun simț și credință.

 

  1. Ce sfaturi le-aţi oferi tinerilor din ziua de azi ce doresc să urmeze Facultatea de Geografie?

Le-aş spune să se gȃndească foarte bine, căci dacă nu îşi doresc să devină profesori de geografie, şansele lor să lucreze în alte domenii sunt limitate. Iar dacă vor să devină profesori, trebuie să ştie că a fi profesor astăzi este o provocare foarte mare. Ca profesor, ai o responsabiliate uriaşă, în general, dar mai ales în zilele noastre! Pentru că ai în mâini sufletul unui om, pe care îl modelezi! Și contează în ce fel! Trebuie să ai grijă, căci felul în care va arăta societatea, depinde foarte mult de munca ta! Iar dacă nu eşti capabil să faci munca aceasta cu dăruire și conștient de răspunderea pe care o ai, mai bine alegi altceva!

 

Articol realizat de Corlătianu Iasmina

FacebookTumblr

You may also like...

Leave a Reply